Persoanele care doresc să slăbească primesc, în general, recomandarea să reducă aportul de carbohidraţi din alimentaţie. Un studiu realizat în Canada a descoperit însă că pastele nu ar contribui la creşterea greutăţii corporale şi, mai mult, în anumite condiţii ar ajuta chiar la eliminarea kilogramelor în plus, informează Agerpres. Spre deosebire de majoritatea carbohidraţilor rafinaţi, care sunt rapid absorbiţi în fluxul sanguin, pastele au un index glicemic (IG) scăzut, ceea ce înseamnă că au drept efect o creştere mai lentă a nivelului glucozei din sânge.
În cadrul studiului coordonat de doctorul John Sievenpiper, ale cărui concluzii au fost publicate în jurnalul BMJ Open, oamenii de ştiinţă au efectuat o revizuire sistematică şi o meta-analiză a tuturor dovezilor disponibile în urma experimentelor controlate aleatorii, standardul de aur în cercetarea medicală. Au fost identificate astfel 32 de teste controlate aleatorii în care au fost implicate circa 2.500 de persoane, cu vârsta medie de 50 de ani şi un indice al masei corporale de 30,4, care au consumat paste în locul altor carbohidraţi în cadrul unei diete sănătoase cu index glicemic scăzut.
Persoanele implicate în aceste experimente au mâncat, în medie, 3,3 porţii de paste pe săptămână în locul altor tipuri de carbohidraţi, o porţie echivalând cu circa o jumătate de cană cu paste gătite. Participanţii au pierdut circa o jumătate de kilogram din greutatea corporală în decursul unei perioade medii de monitorizare de doisprezece săptămâni. Echipa de cercetători a atras atenţia că aceste rezultate se aplică în cazul unui consum de paste asociate cu alte alimente cu index glicemic scăzut, în cadrul unei astfel de diete. „Cântărind dovezile, putem spune acum cu încredere că pastele nu au un efect advers asupra greutăţii corporale atunci când sunt consumate în cadrul unei alimentaţii sănătoase”, a adăugat Sievenpiper. (Sursa: agerpres.ro)
(Foto: sbs.com.au)
Comentarii