Paştele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului şi, fără îndoială, un motiv pentru membrii familiei şi prieteni să se adune în jurul mesei de sărbătoare. Cum românii asociază orice sărbătoare cu bucate alese, nici de pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească mâncarea tradiţională.
Mai întâi, pe masa de Paşte se aşază aperitivele. Printre acestea românii servesc drob de miel (şi mai nou, şi de pui sau de curcan), dar şi ouă umplute şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante. Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masa. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne. Este bine de menţionat că pe masa de Paşte se pun şi legume crude de sezon – cele mai căutate fiind ridichile, ceapa verde, usturoiul verde, roşiile şi castraveţii.
Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. De pe mesele românilor nu lipsesc de Paşte nici stufatul de miel, friptura de miel sau de ied, dar nici sarmalele.
Desertul tradiţional de Paşte este reprezentat de cozonaci, dar şi pasca este la mare căutare, acest desert cu brânză şi stafide fiind din ce în ce mai căutat.
De pe masa tradiţională de Paşte a românilor nu lipsesc, desigur, nici băuturile alcoolice: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite.
(Foto: caietulcuretete.com)
Comentarii